Najpogostejše oblike alergij

ALERGIJA NA HIŠNI PRAH

Alergija na pršico je najpogostejša oblika inhalacijskih alergij, ki se pojavijo pri vdihavanju antigena. Njeni simptomi segajo od rahlega srbenja oči do močnih astmatičnih napadov.

Kožni test ne pokaže le alergije na pršico, ampak še na druge alergene: perje perutnine, plesni ali živila.

ALERGIJA NA ŽIVALSKO DLAKO

Alergijo na živalsko dlako lahko skoraj vedno uspešno zdravimo, tako da se ni potrebno ločiti od hišnih ljubljenčkov. Pomembno je, da poleg alergenske ampule uporabljamo tudi dlako domače živali. Tako zbirajo terapevti dlake mačk, psov, hrčkov, morskih prašičkov, podgan, miši, perje kanarčkov papig. Pogosto je bila ugotovljena alergija tudi na ribjo hrano, na pesek za ptiče in hrčke in pa tudi na seno in slamo iz konjskega hleva. Ob reakcijah na puloverje, ovčjo kožo in volnena pregrinjala je možna alergija na ovčjo volno.

ALERGIJA NA PELODE

Alergija na cvetni prah sodi med tipične alergije, ki so odvisne od letnega časa. Reakcije na zgodaj cvetoča drevesa se pokažejo glede na vreme že od konca januarja (leska, jelša, vrba) ali aprila (breza), potem cvetijo trave, zelišča in žitarice (rž, pšenica, ječmen). V poznem poletju pa delajo težave divji pelin in regrat.

Najvišja koncentracija pelodov v zraku je pri lepem in suhem vremenu. Če se težave poslabšajo v slabem in vlažnem vremenu, je potrebno pomisliti na alergijo na plesni.

Agresivnost pelodov povečajo vplivi obremenitev iz okolice. Težke kovine, pesticidi, izpušni plini avtomobilov in industrije spremenijo strukturo pelodov. Dogaja se, da se kljub uspešni terapiji pri bolnikih po letu dni spet pojavijo alergijski simptomi, če so se obremenitve okolice močno spremenile.

ALERGIJA NA ŽIVILA

Akutne alergične reakcije na živila lahko nastopijo takoj po zaužitju ali šele nekaj ur pozneje. Simptomi so lahko zelo pestri: srbenje, ekcem, bolečine v trebuhu, driska, srbenje oči, kihanje, astmatični napad ali celo alergijski šok (anafilaktični šok). Bolj redki simptomi so bolečine v sklepih ali psihične reakcije. Pogosti sprožilci alergij so mlečni izdelki, jajca, ribe, vrste sadja, kot so jabolka, jagode in citrusi, zelenjava, kot so paradižnik, čebula, paprika, zelena, itd. Nekateri alergiki se odzivajo na nečistoče na živilih, kot so pesticidi in plesni (glivice). Vedno bolj so pogoste alergične reakcije na dodatke v hrani, kot so barvila, konzervansi, glutamati, benzolna kislina in mnogo drugih snovi z E-kodami.

KRONIČNE ALERGIJE

Mleko in pšenica sta živili, s katerima smo ljudje vsak dan v stiku. Dedno obremenjeni alergiki se senzibilizirajo z enim ali celo obema alergenoma. Vendar ne pride do pojava akutne oblike alergije, alergija je kronična (maskirana ali prikrita alergija).

Bolezenska slika, ki jo izzove kronična alergija, je zaradi tega lahko tudi kronično vnetje kože (ekcem, nevrodermitis), vnetje sluznice dihalnih poti (kronični sinusitis, bronhialna astma), prebavnih organov (kolitis) ali drugi nespecifični simptomi, kot so bolečine v mišicah in sklepih (revmatizem mehkih tkiv), vnetje sečevoda in sečnega mehurja (vzdražljiv mehur) ali sprememba psihe (hiperaktivnost).

Če v teh primerih mleko in pšenico strogo črtamo iz prehrane (karenca), se doslej prikrita alergija odkrije. V tem primeru telo reagira na živilo kot pri akutni alergiji, največkrat z zelo močno takojšno reakcijo.

Poleg mleka in pšenice lahko kot kronični alergeni delujejo še druge snovi, če so stalno prisotne v organizmu. Kronični alergen je npr. tudi živo srebro iz amalgamskih polnil ali pa glivica kandida pri kronični črevesni mikozi.

NEVRODERMITIS

Pri nevrodermitisu je najpogostejša kronična alergija na mleko in pšenico. Med uživanjem živil in simptomi ni videti jasne povezave. Pomembno vlogo ima tudi črevesna glivica (najpogosteje kandida).

Akutne alergije na živila privedejo pri uživanju teh živil do takojšnje reakcije in poslabšanja bolezenske slike. V to kategorijo sodijo paradižnik, korenje, citrusi in dodatki v živilih. Tudi kontaktni alergeni kot so milo, kreme, voda in prah se lahko pojavijo kot alergeni. Predhodni obremenilni dejavniki so pri nekaterih otrocih virusne bolezni, reakcije na cepiva, fluor, zdravila in amalgam (ta občutljivost se med nosečnostjo prenese od matere). Pogosto vplivajo na alergijo tudi psihični dejavniki, kot sprožilni dejavniki ali kot dejavniki poslabšanja bolezni.

Nevrodermitis pri odraslih je pogosto težko zdraviti. Čim dlje takšna bolezenska slika obstaja, tem več dodatnih alergenov in obremenitev se je nabralo v vseh letih. Zdravljenje je zaradi tega zahtevnejše in dolgotrajnejše, vendar daje tudi v teh primerih BICOM bioresonančna terapija dobre rezultate.

BRONHIALNA ASTMA

Pri preobčutljivem bronhialnem sistemu dražijo sapnice dim, mrzel zrak in drugi alergeni. Sapnice se skrčijo in izloča se preveč sluzi. S tem je oviran pretok zraka, sliši se piskanje in hropenje. Pri bronhialni astmi je sluznica kronično vneta. Hudi napadi astme so lahko za astmatika življenjsko nevarni.

Vzrok kroničnega vnetja dihal so lahko alergije na živila, glivice ali različni alergeni, ki jih vdihavamo.

ŽIVO SREBRO

Za večino zdravnikov in terapevtov, ki so usmerjeni v naravno zdravljenje, obremenitev z amalgamom ni več vprašljiva. Živo srebro, kot glavna sestavina amalgamskih zalivk, je toksična težka kovina in ne sodi v organizem. O tem govorijo številna poročila o alergijah, ki so se izboljšala po odstranitvi amalgama. Snov, ki je za nosečnice in otroke prepovedana, tudi za druge ni primerna. Alergične reakcije lahko sproži vsaka tuja kovina ali umetna snov. Ob prisotnosti različnih kovin v ustih nastanejo merljivi tokovi, ki prav tako lahko povzročijo zdravstvene težave. Ne čisto zlato, ampak druge kovine v zlati zlitini so odgovorne za alergične reakcije. Tudi kovine in umetne snovi od zatičev, protez in zobnih sponk so lahko potencialni viri alergij. Z BICOM resonančno terapijo lahko zobozdravstvene težave predhodno omilimo in tudi pooperativno zdravimo. Detoksikacijo težkih kovin lahko pospešimo in alergije na zobni material lahko zmanjšamo oziroma nevtraliziramo.

MOTEČA NIHANJA

Obstajajo tudi nihanja, ki bioresonančno terapijo zavirajo ali jo celo blokirajo. Take energetske terapevtske blokade moramo najti in jih odstraniti. K temu sodijo obremenitve s sevanjem, moteča polja brazgotin, zobna žarišča, obremenitve s toksini iz okolja, kronične virusne in glivične infekcije, psihične blokade in mnogo drugih.

Vzroki alergij ali drugih kroničnih bolezni so največkrat v dolgoletnih vplivih takšnih negativnih sevanj na organizem. Sprva telesne celice posledice trajno delujočih stresov – alergenov, še uravnotežijo. Po daljšem času imunski sistem toliko oslabi, da pride do motenj in napačnih reakcij. Napadalci niso bakterije in virusi, ampak živila, pelodi ali celo lastne telesne celice.

GLIVICE

 V našem črevesju je ogromno število bakterij in drugih organizmov, ki sestavljajo črevesno floro. V črevesni sluznici bivajo laktobacili, bifidobakterije, koli bakterije in druge. Te skrbijo za boljšo prebavo, pomagajo pri oskrbi telesa s hranilnimi snovmi in vitamini ter spodbujajo imunski sistem. 70 odstotkov celic našega imunskega sistema se nahaja v črevesju.

Tudi glivice kvasovke, posebno candida albicans, lahko v manjšem številu obstajajo v črevesju, dokler jih ostale bakterije obvladujejo in nadzirajo oz. vzdržujejo biološko ravnotežje.

Če pa te bakterije oslabijo, se lahko kvasovke brez ovir razbohotijo. V tem primeru govorimo o mikozi oz. prekomerni razmnožitvi glivic kvasovk v črevesju. Takšna bolezenska slika lahko nastane zaradi nezdrave prehrane (preveč sladkorja) zaradi obremenitev s kovinami (npr. živo srebro), obremenitev z zdravili, kot so antibiotiki, kortizon in hormoni. Glivice izločajo tudi strupe, kar v črevesju povzroči nastajanje plinov, krčev in slabo prebavo. Imunski sistem je oslabljen, s tem pa se poveča dovzetnost za okužbe in zmanjša se odpornost organizma.

Strupene snovi pridejo skozi črevesno steno v kri in od tam naprej v jetra, naš najpomembnejši organ za razstrupljanje, kjer se velik del strupov razgradi. To jetra močno obremeni. Preostanek strupov pride v druge organe, kjer lahko povzročajo bolezenska znamenja, kot so utrujenost, glavobol, motnje koncentracije ali celo depresijo. Z raziskavami so ugotovili, da ima polovica prebivalstva črevesne glivice, pri alergikih je tega 80 odstotkov in pri nevrodermitisu več kot 90 odstotkov.

ELEKTROSMOG

V današnjem času smo v okolju vsepovsod obdani z električnimi in elektromagnetnimi polji, ki jih ustvarjajo televizija, radio, računalniki, mobilni telefoni itd. Nekatera od teh polj lahko vplivajo na naše lastno elektromagnetno polje in s tem spravijo celice v stres. Še posebno je problematična obremenitev z elektrosmogom na ležišču. Obstajajo tudi pozitivne in negativne cone zemeljskega sevanja. Na pozitivnih mestih najdemo danes templje in stare cerkve. Negativnih, zdravju škodljivih con so se ljudje izogibali.

Mnoga opažanja govorijo, da dolgoletna obremenitev s elektrosmogom in/ali geopatijo lahko neugodno vpliva na razvoj kroničnih bolezni, kot so alergije, revmatske bolezni, obolenja živcev in rak.